Nyertes Horizon Europe pályázataink

A TK konzorciumvezetőként benyújtott, Boda Zsolt által vezetett pályázata, a Moral emotions in politics – how they unite, how they divide (MORES) elnyerte az EU támogatását. A tavaszi pályázati fordulóban ezen kívül konzorciumi tagként négy projekt nyert EU-s támogatást.

Tovább

Legfrissebb híreink

Kutatóink a European Survey Research Association éves konferenciáján

Szociológiai Intézet

2023. július 17. és 21. között kerül megrendezésre a European Survey Research Association éves konferenciája Milánóban, melyen a Szociológia Intézet kutatói közül előadóként vagy társszerzőként Gárdos Judit, Huszár Ákos, Messing Vera, Ságvári Bence, Stefkovics Ádám, Szalma Ivett, Szeitl Blanka és Takács Judit is részt vesz. 

Stefkovics Ádám sikeres doktori védése

Szociológiai Intézet

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskolájának doktoranduszaként Stefkovics Ádám sikeresen védte meg PhD disszertációját ("A hibrid adatfelvételek szerepe a politikai kérdőíves vizsgálatokban és választáskutatásokban) summa cum laude minősítéssel 2023. július 12-én. Gratulálunk!

Felhívás: Alkotmányjogászok Harmadik Országos Vándorgyűlése

Jogtudományi Intézet

Felhívás:  Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete (TK JTI) és a Magyar Alkotmányjogászok Egyesülete (MAE) 2023. augusztus 30-án és 31-én Baján, az NKE Államtudományi- és Nemzetközi Tanulmányok Kara Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszékének társszervezésével megrendezi az Alkotmányjogászok Harmadik Országos Vándorgyűlését és egyben az Alkotmányjogot Oktatók Hatodik Találkozóját (ALKOT#6).

ASN Europe 2023

Kisebbségkutató Intézet

Dobos Balázs, Feischmidt Margit, Morauszki András és Vizi Balázs részt vesz előadásokkal, illetve könyv- és folyóiratpanelek résztvevőiként az Association for the Study of Nationalities (ASN) 2023. évi, Reframing Nationalism and Populism in the Context of Securitization: Political Struggles and Scholarly Debates című európai konferenciáján Kolozsváron július 6-8. között. A konferencia teljes programja elérhető ITT.

Megjelent az Adatrepozitórium Platform projekt különblokkja a Magyar Tudomány legújabb számában

Kutatási Dokumentációs Központ

A Magyar Tudomány legújabb, ezévi 7. lapszámában különblokk foglalkozik az ELKH Adatrepozitórium Platform projekt (ARP-projekt) többféle vetületével. A projekt a TK KDK, a SZTAKI, és a Wigner együttműködéseként jött létre és zajlik jelenleg is egy, az ELKH-ban keletkező kutatási adatok hosszútávú tárolására és megosztására alkalmas repozitórium építése és üzemeltetése, illetve a hozzá kapcsolódó kultúra megteremtése jegyében.

20th IMISCOE Annual Conference: Migration and inequalities. In search of answers and solutions

Kisebbségkutató Intézet

Feischmidt Margit Zentai Violettával (CEU) közösen előadást tart "Challenges of progressive localism in spaces of solidarity in Hungary" címmel az International Migration Research Network (IMISCOE) 20., "Migration and inequalities. In search of answers and solutions" című éves, hibrid konferenciáján (Varsó, július 3-6.). A konferencia honlapja és programja elérhető ITT.

A KDK a DARIAH Annual Eventen

Kutatási Dokumentációs Központ

2023. június 6-9. között Budapesten rendezték a DARIAH éves gyűlését. A DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) egy nemzetközi Kutatási Infrastruktúra (Research Infrastructure), melynek célkitűzése a humántudományok és művészetek területén a digitálisan elérhető és hasznosítható tananyagok létrejöttének, terjesztésének a támogatása, és a kutatás segítése.

Legújabb eredményeink

Számadó Szabolcs új publikációja: Honesty in signalling games is maintained by trade-offs rather than costs

2023. január 16.

„Honesty in signalling games is maintained by trade-offs rather than costs” címmel jelent meg Számadó Szabolcs, Zachar István, Czégel Dániel és Dustin J. Penn cikke a BMC Biology folyóiratban, melyben a szerzők egy általános megoldóképletet adnak aszimmetrikus kommunikációs játékokra. Megmutatják, hogy az egyensúlyi szignál költség bármi lehet (negatív is), az őszinteséget nem ez tartja fent hanem optimalizálni kívánt funkciók közötti kondicionális trade-off.