Megjelent a Long-term impact of unhealthy food tax on consumption and the drivers behind című tanulmány a Health Policy (ISSN = 0168-8510, Q1, IF=3.3, indexed in Social Science Citation Index) folyóiratban, társszerzője Brys Zoltán.
Berezvai, Z., Vitrai, J., Tóth, G., Brys, Z., Bakacs, M., & Joó, T. (2024). Long-term impact of unhealthy food tax on consumption and the drivers behind: a longitudinal study in Hungary. Health Policy, 105098. https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2024.105098
A tanulmány néhány fontos megállapítása:
- Az egészségtelen élelmiszerek adóztatása egyre gyakoribb módszer ezen élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére.
- A magyarországi tapasztalatok alapján az adóztatás önmagában nem elegendő a hosszú távú fogyasztás csökkentésére.
- Az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását a táplálkozási szokások, az élelmiszerkörnyezet és a növekvő jövedelem tartja fenn.
- Csak a komplex beavatkozások idézhetnek elő fenntartható pozitív és tartós változásokat az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásban.