Kutatók Éjszakája a TK-ban: Klímavédelem és geopolitika

   2024. szeptember 27. 17:00 - 2024. szeptember 27. 21:00


Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, Budapest IX. Tóth Kálmán u. 4., B épület 1. emelet, Szociológiai Intézet

  • 17:00
    Nincs B-terv!
    A bolygónk jövője rajtunk (is) múlik

    A klímaváltozás és az emberi jogok, különösen a gyerekjogok kapcsolatáról tudhatsz meg többet, ha részt veszel interaktív beszélgetésünkön és tudáspróbánkon Lux Ágnessel, Kecskés Gáborral és Pege Gyulával, az UNICEF Fiatal Nagykövetével.
  • 18:00
    Fenntarthatóbban élek, mint egy átlag magyar?

    Te hol tartasz és mit tehetsz (még) a fenntarthatóságért?
    Ismerd meg a magyar társadalom fenntartható fogyasztási mintázatait, teszteld a saját tudásodat és gyakorlataidat! A GreenDependent Kislábnyomos Klíma kirakója, Vadovics Edina, Vadovics Kristóf és Csurgó Bernadett segítségével megtudhatod, hogyan csökkentheted a karbonlábnyomodat és juthatsz közelebb a másfélfokos életmódhoz.
  • 19:30
    A geopolitika fogságában?

    Oroszpártibbak-e a magyar politikusok, mint 10 éve?
    Létezik-e külpolitikai konszenzus Csehországban?
    Mit tudhatunk meg mesterséges intelligencia segítségével Közép-Európa globális integrációjáról és nagyhatalmakhoz való viszonyáról?
    Ha érdekelnek ezek a témák, vegyél részt kvízjátékunkban Holányi Ákossal, és tippeld meg, hogy a Lendület V-SHIFT projekt eredményei alapján hogyan változott a nagyhatalmak megítélése Közép-Európában. Versenyezz egyedül vagy párban, és nyerd meg a projekthez kapcsolódó nyereményeink egyikét!
  • 20:00
    Érzelmek és politikai cselekvés

    Mit tesz velünk a klímaszorongás, a klímaharag és társai?
    Az érzelmek kulcsszerepet játszanak abban, hogy milyen véleményt alakítunk ki a problémákról, milyen döntéseket hozunk és végső soron mit teszünk. Nincs ez másként a politikában sem. Interaktív játékunkban Boda Zsolttal ezt a témát a klímaváltozással kapcsolatos érzelmekkel illusztráljuk, röviden bemutatva az érzelmek politikai szerepéről a TK-ban folyó kutatásokat is. 

 

Programjaink a Kutatók Éjszakája honlapján