Szemetet szívesen szelektálnak, de a húsról és az autójukról nincs kedvük lemondani a magyaroknak

2022. szeptember 23.
A Qubit cikke az Éghajlatváltozás és politika, Attitűdök, tüntetők, reakciók című kötetről (szerkesztette Mikecz Dániel és Oross Dániel

Ma délután 3-kor a Batthyány téren gyülekeznek, onnan a Kossuth térre vonulnak a VIII. Globális Klímasztrájk résztvevői. A rendezvény jelmondata: „Jövőt kérünk ebben a világban!” De vajon milyen jövő vár a klímaváltozás miatt aggódó fiatalokra a legfrissebb kutatások szerint? Hogyan viszonyul ma a magyar társadalom egésze és egyes csoportjai a környezet védelméhez, mennyit hajlandó tenni, és főleg mennyit hajlandó fizetni érte? 

Magyarországon az ellenzéki kötődésűek jóval elkötelezettebbek a zöld gondolkodás mellett, mint a kormánypártiak, és ettől nem függetlenül az iskolázottabb, nagyvárosi, fiatal és jobb anyagi helyzetben élők többet tudnak áldozni és több mindenről hajlandók lemondani a klímakatasztrófa elkerülése érdekében, mint az iskolázatlanabbak  és a szegénységben élők – derül ki egy az éghajlatváltozás és a klímavédelem politikai és társadalmi percepcióját bemutató, nemrég megjelent kötetből. Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet vezető kutatója és Oross Dániel, a Társadalomtudományi Kutatóintézet Politikatudományi Intézetének tudományos munkatársának közösen szerkesztett kötete, ami a Napvilág kiadó gondozásában augusztusban jelent meg Éghajlatváltozás és politika, Attitűdök, tüntetők, reakciók címmel, hat fejezetben foglalkozik a környezeti és szakpolitikai attitűdökkel, a klímatüntetők szociológiai hátterével és politikai véleményeivel és a klímamozgalommal szembeni kormányzati és jobboldali értelmezési keretekkel.