Online tananyag a kelet-európai kulturális ellenállásról

Huhák Heléna – Csurgó Bernadett – Scheibner Tamás cikke

COURAGE nemzetközi kutatóprogram az MTA BTK koordinálásával, tíz ország kutatóinak együttműködésével a kelet-európai ellenkultúra rejtett örökségét, magán- és közgyűjteményeit tárja fel. A kutatócsoport az összegyűjtött tudásanyag oktatási célú felhasználására is törekszik. Cikkünk a COURAGE kutatására épülő közép- és felsőoktatási tananyagot mutatja be.

Az Európai Unió finanszírozásában, 2016 és 2019 januárja között zajló nemzetközi COURAGE projekt eredménye az online, 15 nyelven elérhető adatbázis, az angol nyelvű kézikönyv, a Risk Factors című online kiállítás, valamint a középiskolásoknak és egyetemistáknak kifejlesztett online tananyag.

A COURAGE online oktatási tananyaga 15 kelet-európai ország magángyűjteményeiben, állami múzeumaiban, levéltáraiban zajló három éves kutató munka során összegyűlt óriási információmennyiségen alapszik. A középiskolásoknak Csurgó Bernadett (MTA TK) és Kerényi Szabina (MTA TK) vezetésével egy középiskolai tanárokból álló csoport (Hegedüs Barbara, Kas Géza, Kiss Károly, Mészáros György) fejlesztésével, míg az egyetemistáknak Scheibner Tamás (MTA BTK) vezetésével készült pedagógiai program. A tananyag célja a kulturális ellenállás történeteinek, rejtett örökségének oktatási hasznosítása és a szocialista korszak újfajta nézőpontból történő megközelítése.