Sebők Miklós az Excellence pályázat egyik nyertese

A Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) döntött a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) EXCELLENCE alprogramjára elsőként benyújtott pályázatokról. Az alprogramból azok a kutatók nyerhetnek el kiemelt összegű támogatást, akik pályáztak az európai ERC program keretében, pozitív értékelést kaptak a pályázatukra, de támogatást nem nyertek el. A testület a kiválóságra fókuszáló, az ERC logikájának megfelelő bírálati szempontrendszer alapján a benyújtott 6 pályázatból 2 pályázatot ítélt támogathatónak. Ezek egyike Sebők Miklós (HUN-REN TK Politikatudományi Intézet) BABELGLOB: Közpolitikai keretezések globális elemzése mesterséges intelligenciával című pályázata. 

A BABELGLOB projekt célja kifejleszteni egy nyílt forráskódú (szabadon elérhető), mesterséges intelligencia alapú szövegklasszifikációs eszközt, amely forradalmasíthatja a szövegekben megjelenő közpolitikai keretek megjelenésének és globális terjedésének elemzését.

A kutatásnak 4 fő célkitűzése van.
Elsősorban egy olyan korszerű AI platform létrehozása, amely képes több mint 100 nyelven automatikusan osztályozni és elemezni közpolitikai szövegeket. Ez lehetővé teszi az emberek által végzett kódolás kiváltását, jelentősen felgyorsítva és költséghatékonyabbá téve a kutatási folyamatokat.
Másodsorban cél a platform folyamatos kompatibilitásának biztosítása a legújabb nyelvi modellekkel, mindig a legfejlettebb természetes nyelvfeldolgozás (NLP) technológiákat alkalmazva.
Harmadsorban nyílt, skálázható és reprodukálható rendszer kialakítására törekszik, amely szabadon használható a nemzetközi társadalomtudományi közösség számára.
Végül cél Magyarország vezető szerepének megalapozása a nyílt forráskódú társadalomtudományi NLP szolgáltatások terén.
A kutatás várható eredményei közé sorolható a babel.poltextlab.com linken elérhető AI platform, a kiterjedt, többnyelvű szövegkorpusz közpolitikai dokumentumokból (2012–2024), új módszertani megközelítések a többnyelvű szövegklasszifikációhoz, valamint tudományos publikációk vezető folyóiratokban és nemzetközi workshopok és konferenciák szervezése a témában.
A projekt sikeresen ötvözi az alapkutatást és az alkalmazott fejlesztést, megalapozva Magyarország vezető szerepét egy gyorsan fejlődő, stratégiai fontosságú tudományterületen.