Új Horizon Europe projekt indul a Társadalomtudományi Kutatóközpont részvételével

2023. december 4.

Az Európai Bizottság által finanszírozott új, 9,75 millió eurós projekt a legfontosabb társadalomtudományi kutatási infrastruktúrák eredményeit dolgozza fel és egészíti ki a NextGenerationEU terv és az Európai Unió ifjúságpolitikája számára. Az eredmények feldolgozása mellett a TK a projekt keretében egy online webpanel létrehozásában és működtetésében vesz részt, illetve deliberatív workshopot rendez Magyarországon.

Az Infra4NextGen egy négy éven át tartó projekt, amely hivatalosan 2024. március 1-jén indul.  Legfontosabb célja, hogy a rendelkezésre álló kutatási adatokat új ismeretekkel kiegészítve a NextGenerationEU program öt önálló témaköre szerint dolgozza fel.

A projektet az European Social Survey (ESS) Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciuma (ESS ERIC) koordinálja, és a CESSDA ERIC, az European Values Study (EVS) és a Gender and Generations Programme (GGP) közvetlen támogatásával.

A NextGenerationEU program keretében Európa az alábbi öt kulcsfontosságú célt tűzte ki maga elé: (1) „Kizöldítjük” (2) „Digitalizáljuk”, (3) „Egészségesebbé tesszük”, (4) „Megerősítjük”, és (5) „Egyenlővé tesszük”.

Az öt terület mindegyikén a projektben résztvevő partnerek első lépésként a meglévő adatok és kutatási eredmények részletes áttekintését készítik el, többek között az Eurobarometer, az European Quality of Life Survey, az European Social Survey (ESS), a GGP, az EVS, és az ISSP adatbázisai alapján.

Ezt a feladatot a City University of London (ESS ERIC); ); Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW), a Gender and Generations Survey és a University of Milan (az EVS esetében) készíti.

A GESIS - Leibniz Institute for the Social Sciences (a CESSDA ERIC képviseletében) harmonizált és összevont kivonatokat készít majd a meglévő adatbázisokból, amelyek jelentős mértékben csökkentik majd a mindenkori adatelemzők és kutatók feladatait, és egyben a nagyobb minták jelentősen növelik az eredmények megbízhatóságát.

Az ezekből a felmérésekből származó adatokat ezt követően elemzik és összegzik, hogy egy sor szakpolitikai szempontból releváns adatsort, táblázatot és adatvizualizációt készítsenek, amelyeket egy erre a célra létrehozott online portálon magyarázatokkal kiegészítve mutatnak be.

Ezt a másodelemzést a projekt következő szakaszában a CRONOS online webpanelen keresztül érkező új adatok egészítik ki, amelyeket öt hullámban, 11 országban (Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Izland, Izland, Portugália, Svédország, Szlovénia, Svédország és az Egyesült Királyság) gyűjtenek majd össze.

A paneladatok súlyozását az Institute for Social and Economic Research (Essex University) végzi (az ESS ERIC képviseletében).

Az egyes NextGenEU-témákra vonatkozó adatok az újonnan létrehozott CROss-National Online Survey (CRONOS) panelen keresztül lesznek majd hozzáférhetők. Ezt a panelt a Centerdata készíti el.

Sikt - Norwegian Agency for Shared Services in Education and Research (az ESS ERIC képviseletében) biztosítja, hogy a CRONOS-adatok feldolgozása és a kutatóközösség számára való könnyű hozzáférése egy külön erre a célra létrehozott adatportálon keresztül történjen, ahol az adatok a NextGenerationEU témái szerint kerülnek majd rendszerezésre.

A primer adatgyűjtést a CRONOS-3 panelen keresztül 11 országban az alábbi intézmények végzik el: Institute for Advanced Studies Vienna, IHS; Institute of Social Sciences, University of Lisbon, ICS-UL; Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences; KU Leuven; National Centre for Social Research; Sciences Po; Social Science Research Center, HUN-REN TK; Umeå University; University of Ljubljana; University of Iceland; and University of Turku.

A meglévő adatok összeállításában és az új adatok gyűjtésében a Cardiff University (Make it Green), a Bielefeld University (Make it Digital), az NTNU: Norwegian University of Science and Technology (Make it Healthy), a Institute of Philosophy and Sociology, Bulgarian Academy of Sciences (Make it Strong), valamint a TÁRKI Társadalomkutató Intézet és az Exeteri Egyetem (Make it Equal) is részt vesz.

A londoni King's College (Egyesült Királyság) az egyes területek szakértő partnereitől származó adatok és információk alapján tervezi meg és adminisztrálja a 18-34 éves fiatalok részvételével négy országban megtartandó deliberatív workshopokat.

Az European Association of Geographers (EUROREGIO) és a Tilburg University, az European Value Study képviseletében egy olyan oktatási eszközt (E-NextGen) fog kifejleszteni, amely lehetővé teszi az adatok oktatási, illetve általános ismeretterjesztési célú felhasználását. Ez az online eszköz interaktív térképeket, infografikákat, blogbejegyzéseket, rövid kutatási jegyzeteket tartalmaz majd.

A projekt általános eredményeit és a NextGenerationEU területekkel kapcsolatos átfogó képzési anyagokat a CESSDA ERIC, a City University of London (ESS ERIC), a GESIS (CESSDA ERIC), a KNAW, a University of Ljubljana (CESSDA ERIC), a ); University of Milan, az AUSSDA – The Austrian Social Science Data Archive a University of Vienna ESSDA ERIC) és az University of Innsbruck (CESSDA ERIC) támogatásával fogja elkészíteni. Ez tartalmazni fog egy online képzést, egy 17 webináriumból álló sorozatot, 9 workshopot, valamint egy kutatási videósorozatot.

Rory Fitzgerald professzor, az ESS ERIC igazgatója és az Infra4NextGen koordinátora a projekttel kapcsolatban az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

"Az európai társadalomtudományi kutatási infrastruktúrák a NextGenerationEU prioritásaihoz és az EU ifjúságpolitikájához kapcsolódóan rengeteg adattal rendelkeznek. Ezek az adatok jelenleg szétszórtak és sokszor nehézkes az ezekhez való hozzáférés. Ez az izgalmas új projekt Európa vezető társadalomtudományos műhelyeit fogja össze, akik közösen dolgozva szakpolitikai szempontból releváns eredményeket kívánnak letenni az asztalra. Olyanokat, amelyek a politikai döntéshozók és a tudományos szakemberek számára egyaránt hasznosak lesznek majd. Az Infra4NextGen keretében könnyen hozzáférhető, jól használható, személyre szabott adatelemzések és tematikus összefoglalók lesznek majd elérhetők, amelyet a saját webes panelünk és a deliberatív fórumok adatai egészítenek majd ki. Ezek mind a tényeken alapuló politikai döntéshozatalt és a megalapozottabb társadalmi és politikai vitákat kívánják támogatni.”

Az ESS ERIC és a CESSDA ERIC projektet az alábbi hat intézmény koordinálja: City University of London (Egyesült Királyság); GESIS - Leibniz Institute for the Social Sciences (Németország); University of Essex (Egyesült Királyság); University of Innsbruck (Ausztria); University of Ljubljana (Szlovénia); és University of Vienna (Ausztria).

Rajtuk kívül további 24 kedvezményezett vesz részt a projektben: Bielefeld University (Németország); Cardiff University (Egyesült Királyság); Centerdata (Hollandia); CESSDA ERIC (Norvégia); European Association of Geographers, EUROGEO (Belgium); Institute for Advanced Studies Vienna, IHS (Ausztria); Institute of Philosophy and Sociology, Bulgarian Academy of Sciences (Bulgária); Institute of Social Sciences, University of Lisbon, ICS-UL (Portugália); Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences (Csehország); King's College London (Egyesült Királyság); KU Leuven (Belgium); National Centre for Social Research (Egyesült Királyság); NTNU: Norwegian University of Science and Technology (Norvégia); Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences, KNAW (Hollandia); Sciences Po (Franciaország); Sikt - Norwegian Agency for Shared Services in Education and Research (Norvégia); Centre for Social Sciences, HUN-REN TK (Magyarország); TÁRKI Social Research Institute (Magyarország); Tilburg University (Hollandia); Umeå University (Svédország); University of Exeter (Egyesült Királyság); University of Iceland (Izland); University of Milan (Olaszország); and University of Turku (Finnország).

_______________________________________________________

További információ a projekttel kapcsolatban:

Ságvári Bence, kutatásvezető (HUN-REN TK) sagvari.bence@tk.hu