Három pályázatunk nyert a poszt-COVID-jelenségek kutatásának támogatására kiírt akadémiai pályázaton

A kormányfő felkérése nyomán tavaly nyár elején hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia a poszt-COVID-jelenségek kutatására irányuló pályázatát. Ennek célja olyan (alap)kutatások támogatása, amelyek a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális és egyéb problémák feltárására és megoldására keresnek válaszokat.

A 2021. június 29-én meghirdetett pályázat első etapjának 10 nyertese között
a céloknak megfelelően orvostudományi és biológiai, állam- és jogtudományi, gazdaságtudományi, politikatudományi, valamint pszichológiai témák kutatói is megtalálhatók. A nyertesek e csoportja 2021. december 1-jével kezdte meg
a munkát.

Az első 10 nyertes mellé most csatlakozik a második kör 20, támogatást elnyert kutatócsoportja, akik 41 érvényes pályázó közül nyerték el az akadémiai támogatást. A nyertesek második köre 2022. április 1-jével kezdheti meg a kutatómunkát.

Albert Fruzsina: Understanding vaccination intention in various social contexts (A vakcinációs szándék megértése különféle társas közegekben – gépi tanulás alapú megközelítés)

Kovách Imre: COVID-járvány – társadalmi egyenlőtlenségek és integráció

Mikecz Dániel: Anti-vaccination, anti-science movements and attitudes during the coronavirus epidemic (Tudományellenes mozgalmak és attitűdök a koronavírus-járvány alatt, TUDOMKA)