WISE projekt – Női energiaszolidaritásért workshop

   2024. október 17. 14:00 - 2024. október 17. 17:00


A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont megszervezi a WISE projekt - Női energiaszolidaritásért workshopot, illetve a Magyarország az energiaválságban: Az energiaszegénységtől az energiahiányig című OTKA kutatás eseményét.

Dátum: 2024. október 17. csütörtök délután 14:00-17:00 között

Helyszín: a Humán Tudományok Kutatóháza (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K.0.13 terem).

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont a CERV program keretében megvalósuló Női energiaszolidaritásért projekt (Women for Solidarity in Energy, WISE project) konzorciumának tagja. A projekt további hat ország; Bulgária, Horvátország, Franciaország, Görögország, Olaszország és Hollandia részvételével zajlik, a konzorcium vezetője a Franciaországban működő Act4.

A WISE célja felhívni a figyelmet az energia-igazságosságra, növelni az alacsony jövedelmű, egyedülálló nők, egyedülálló anyák és nyugdíjas nők tudását a témában, illetve képessé tenni őket arra, hogy részt vegyenek a jelenlegi energia-igazságtalanságok felszámolására irányuló politikák kidolgozásában. A WISE energiapolitikával, hatékony energiafelhasználással és az energiafogyasztással összefüggő alapvető jogokkal kapcsolatos tartalmakat fejleszt és terjeszt. Az ezzel párhuzamosan futó OTKA kutatás a 2021–2022 óta kialakuló energiaválság magyarországi kezelését vizsgálja a fűtési határérték csökkentése ls a rezsicsökkentés szempontjából. A kutatás a köz- és kereskedelmi szektorban dolgozók megélt tapasztalataira összpontosít, akik a munkahelyükön túl hideg vagy túl meleg hőmérsékletet tapasztaltak meg.

A válságoknak való tartós kitettség, a COVID-19, a klímaválság és a 2021–2022 óta növekvő árak következtében kialakult energiaválság befolyásolja az energiaszolgáltatásokhoz való hozzáférést az egyének számára. Nem minden egyén egyformán ellenálló a válságokkal szemben. A nők részben az átlagosan alacsonyabb jövedelmük miatt jobban ki vannak téve az energia- és közlekedési szegénységnek, ez negatív egészségügyi következményekkel és társadalmi kirekesztéssel jár (Murauskaite-Bull, I., Feenstra, M., Creusen, A., Koukoufikis, G., Della, V. N., Shortall, R., & Stojilovska, A. (2024). Gender and Energy: The effects of the energy transition on women. JRC Publications Repository. https://doi.org/10.2760/860118) A társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése alapvető fontosságú az igazságos energetikai átmenet biztosításához.

Magyarországon már a rezsicsökkentést is számos kritika érte, hogy nem támogatja a legkiszolgáltatottabbakat – például a tüzelőfát használókat –, az energiaválság alatt bekövetkezett változtatások tovább növelték az energiaszegénység mértékét. Nemcsak a háztartásokat, hanem a köz- és magánszektort is érinti ez a változás, a nagy felhasználóknak, mint például az egyetemeknek vagy kórházaknak csökkenteniük kell a fűtést és hűtést. A 2024 nyarán tapasztalt rekordmértékű hőhullámok a nyári energiaszegénységre irányították a figyelmet. A közüzemi díjak növekedése a bérleti díjak emelkedésével párosul, mely tovább fokozza a lakhatási válságot Magyarországon.               

Az energiaszegénység fokozottan veszélyeztet bizonyos női csoportokat: a vidéken, főleg a kistelepüléseken élő nőket, a nyugdíjas nőket, a roma nőket, a migráns nőket és az egyedülálló anyákat, mivel kevésbé ellenállóak az energiaválsággal szemben, és kevesebb lehetőségük van aktívan részt venni az energetikai átállásban.

A workshop célja, hogy összehozza az energiaszegénységgel, a nemek közötti viszonyokkal, a migrációval, a szociális és környezeti egyenlőtlenségekkel foglalkozó szereplőket Magyarországon, hogy megosszák és megvitassák a női energiaszegénység magyarországi problémáit.

A workshop két részből áll majd: az első részben bemutatjuk a WISE projektet, és ismertetjük, hogyan csatlakozhatnak projekthez a résztvevők. A második rész célja, hogy összegyűjtse a résztvevők véleményét és tapasztalatait a magyarországi nők előtt álló aktuális energetikai kérdésekről, mint például a rezsicsökkentés, a 2024-es nyári hőhullám, valamint a lakhatási válság, illetve megvitassa a jó gyakorlatokat és a szakpolitikai hiányosságokat. 

A workshopon különböző szakmai hátterű szakértők vesznek részt, akik a magyarországi energiaszegénység és energiaválság kérdéseit vitatják meg többféle nézőpontból.

A projektet az Európai Unió támogatja a CERV programon keresztül, az 101147937 számú projekt keretében, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány, valamint a Focus Slovenia társfinanszírozásával, illetve a PD_23 OTKA 145881 projekt keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában valósul meg.

A workshop szervezői:

Stojilovska Ana, PhD tudományos munkatárs, HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont ana.stojilovska@tk.hu  

Szabó Sára, projektasszisztens, HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont sara.szabo@tk.hu