Kutatók Éjszakája a TK-ban, 2023

   2023. szeptember 29. 16:00 - 2023. szeptember 29. 21:15

Kutatók éjszakája a Társadalomtudományi Kutatóközpontban

2023. szeptember 29. péntek

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza
Budapest IX. Tóth Kálmán u. 4. B épület 1. emelet (TK Szociológiai Intézet)

facebook esemény

16:00–17:20
Előadások (15 perces előadások + előadások után 5 perc a kérdésekre)

Mikecz Dániel: 
Polgári elégedetlen tanárok, tüntető diákok: az oktatási tüntetések lehetőségei
TK Politikatudományi Intézet

Röghöz kötés, keretszámok, kockás ing, CEU, SZFE, Grund: 10 éve velünk vannak az oktatási tüntetések. Miért a köz-, és felsőoktatás kapcsán jelennek meg tiltakozások? A közönséggel közösen keresünk választ arra, miért működik a mozgósítás és milyen eredményeket érnek el tüntető tanárok és diákok.

Kiss László:
Káderforgó és kádermegmaradás - a pártállami elitpozíciók hálózata
TK Számítógépes Társadalomtudomány – RECENS Kutatócsoport

A káder nem vész el, csak átalakul. Mit jelent a gyakorlatban a „kádermegmaradás törvénye” vagy éppen a „káderforgó” jelensége? Az előadás a magyarországi államszocialista rendszer pozícióhálózatának vizsgálatával arra keresi a választ, hogyan fonódott össze az egyes állam- és pártigazgatási területek káderállománya, hogyan alakultak az egyes káder-életutak, mik voltak a legjelentősebb mobilitási csatornaként funkcionáló pozíciótípusok.

Stefkovics Ádám: Társszerzőm, ChatGPT
TK Szociológiai Intézet

Megírja-e helyettünk a ChatGPT a tudományos publikációinkat? Mire jó és mire nem jó a mesterséges intelligencia? Az előadás röviden bemutatja a nagy nyelvi modellekben rejlő lehetőségeket és azt, hogy milyen MI eszközöket használnak ma a társadalomkutatók a tudományos munka során.

Szalma Ivett, Pélyi Lóránt, Udvari Orsolya, Kispéter Erika, Tóth Katalin, Kubinyi Enikő:
Gyerekvállalási félelmek, korlátok Magyarországon: A kutyatartást választják alternatívaként?
TK Szociológiai Intézet

Magyarországon élénk az érdeklődés a gyermekvállalással kapcsolatos témák iránt, miközben a születések száma csökken és a társállatként tartott kutyák száma növekszik.  Így érdekes megvizsgálni, hogy lehet-e összefüggés  Magyarországon a kutyatartás és a gyermek (nem) vállalása között. Ebben a kutatásban azt mutatjuk be egy interjús vizsgálat alapján, hogy milyen lehetséges kapcsolatok körvonalazódnak a gyermek(nem)vállalás és kutyatartás között, és megpróbáljuk megválaszolni azt a kérdést, hogy vajon a kutyatartás helyettesíti-e a gyermekvállalást Magyarországon.

17:20-18:10
Bagyura Márton – Sipos Alexandra: Legyen Ön is társadalomtudós!

Kvíz. TK Szociológiai Intézet

Gondolkodtál már azon, hogy hányan házasodnak egy évben? Milyen zene köti össze a magyar társadalmat? Miként változtak a kapcsolataink a COVID-19 világjárvány hatására? Miért költöznek az emberek vidékre? Több kovászt neveltünk-e a COVID-19 idején? Gyere és tippeld meg, hogy kutatásaink alapján mi jellemző a magyar társadalomra! Jöhetsz egyedül vagy csapattal, oklevéllel várunk.

18:10-19:00
Gyerekesélyek – esélyes gyerekek?
Mondd meg, honnan jöttél, és megmondjuk, ki leszel!

TK Gyerekesély-kutató Csoport

Milyen esélyeik vannak a hátrányos helyzetű fiataloknak a továbbtanulásra?
Meg lehet-e gátolni a szegénység generációkon átívelő újratermelődését?
Ilyen és ehhez hasonló társadalmi kérdésekkel foglalkozunk interaktív formában. Az érdeklődők bevonásával társasjátékozni fogunk, ahol néhány hátrányos helyzetű fiatal életét követjük majd végig a középiskola befejezéséig.
Vajon sikerül nekik leérettségizni?
Milyen tényezők hátráltatják az iskolai pályafutásukat?
Milyen segítségre számíthatnak?
A téma feldolgozásához egy vendéget is hívunk, aki saját élettapasztalatain keresztül segít megérteni, hogy mit is jelent hátrányos helyzetűnek lenni. Emellett arról is fogjuk kérdezni, hogy neki hogyan sikerült megküzdenie a nehézségekkel.

19:00-20:30
Szociobisztró
Nevetséges, felemésztő, csodálatos szerelem

TK Szociológiai Intézet
Kerényi Szabina – Vajda Róza (szervezők)
Vendégek: Gárdos Judit és Kovai Cecília

A Szociobisztró folyt. köv. évadnyitó alkalmán szerelemről, szexről, érzékiségről és a vonatkozó társadalmi elvárásokról, tabukról meg azok kerülgetéséről lesz szó a múlt századvég ma már oly ártatlannak tetsző sorozatából, a Szex és New Yorkból kiindulva. Hogyan érződik a szexuális felszabadulás 30, illetve 60 évvel a nagy forradalom után? Szerelem, szex és ezredfordulós feminizmus a fogyasztói pokol bugyraiból. 

20:30–21:15
Farkas Eszter és Ujlaki Anna:
Kit fogadjunk be? Interaktív workshop a bevándorlás kérdéséről

TK Politikatudományi Intézet

Az Ukrajnában zajló háború kezdete óta ismét szembesülhettünk azzal, hogy a közvélemény és a kormányzat különbözően viszonyul eltérő országokból érkező, eltérő vallású, nemű, életkorú bevándorlókhoz, menekültekhez. Míg a 2015-ben érkező muszlim tömegekkel szemben erős ellenérzések alakultak ki a magyar társadalom többségében, az Ukrajnából érkező emberekkel mind a kormányzati kommunikáció, mind a közvélemény jóval támogatóbb, humánusabb. Úgy tűnik, ez az esemény is beleillik abba a tendenciába, hogy egyes migránsokat érdemesebbnek tekintenek kormányok és állampolgárok a befogadásra, mint másokat. A beszélgetés során arra keressük majd közösen a választ, vajon miért lehet ez, miért tekinthető speciálisnak és segítségre érdemesnek az Ukrajnából érkező emberek esete, szemben a más országok migránsaival?