A survey kutatások jelene és jövője

   2022. március 24. 14:00 - 2022. március 24. 15:30


Kerekasztal-beszélgetés a Társadalomtudományi Kutatóközpont és a Magyar Szociológiai Társaság szervezésében

A beszélgetés résztvevői:

Beck László (Medián), Karajánnisz Manolisz (Ariosz), Tóka Gábor (CEU), Tóth István György (TÁRKI), Lepcsényi Lilla (Nielsen), Závecz Tibor (ZRI Závecz Research)

A beszélgetést vezeti: Messing Vera (TK), Ságvári Bence (TK)

A rendezvényen való személyes részvételhez, valamint az online közvetítés linkjéhez kérjük regisztráljon: https://tk.hun-ren.hu/urlap/survey-kerekasztal

A Magyar Szociológiai Társaság és a Társadalomtudományi Kutatóközpont együttműködésében megvalósuló kerekasztal-beszélgetés témája a survey-kutatások megbízhatósága, a módszer jövője, illetve a megújulás lehetőségei, az új technikai és módszertani lehetőségek. Napjainkban egyre több kihívással szembesülnek a survey típusú kutatások: csökkenő válaszadási hajlandóság, romló lakossági nyilvántartás, növekvő terepmunka-költségek, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Ezeket a folyamatokat a COVID és a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések még inkább negatívan befolyásolták. A klasszikus személyes megkeresésen alapuló közvéleménykutatásokat egyre inkább felváltják a telefonos és az online megoldások, amelyek olcsóbbak, gyorsabbak és sok szempontból egyszerűbbek. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ezek a módszerek jóval kevésbé tudják garantálni a face-to-face adatfelvételek esetében megszokott reprezentativitást, továbbá a különböző válaszadási módok más és más torzításokat és kockázatokat rejtenek magukban.

A kerekasztal-beszélgetés elsődleges célja, hogy közösen keressünk választ arra a kérdésre, hogy melyek a jövő bíztató fejlődési irányai, milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző megközelítéseknek, mennyiben összehasonlíthatóak a különböző módon gyűjtött adatok, milyen olyan jó gyakorlatok léteznek, amelyekkel növelhető a megbízhatóság és az érvényesség mértéke, továbbá mit kezdjünk az átalakuló adatvédelmi szabályokkal és etikai normákkal.

TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT 1097 BUDAPEST, TÓTH KÁLMÁN U. 4. (JOGTUDOMÁNYI INTÉZET, TÁRGYALÓ)

2022. március 24. 14:00–15:30