Ellentmondásos ítéletek is akadályozzák az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását

2020. február 11.
Marchut Réka (TK Kisebbségkutató Intézet) előadásáról is ír a Maszol.ro portál

Egyes titkosított levéltári anyagok hozzáférhetetlensége és a bíróságok ellentmondásos ítéletei is akadályozzák Romániában a huszadik században elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatását - állapították meg hétfőn annak a konferenciának az előadói, amelyet a rendszerváltozás évfordulója előtt tisztelgő "30 éve szabadon" emlékév keretében rendeztek Bukarestben a romániai egyházi ingatlanok tulajdonviszonyainak változásáról. A Magyarország bukaresti nagykövetsége és kulturális külképviselete által kezdeményezett, a bukaresti Balassi Intézetben tartott fórumon elhangzott: a román állam - nemzeti majd ideológiai célokat követve - az egyházak befolyását akarta megtörni ingatlanvagyonuk és elsősorban iskoláik államosításával. Bár a rendszerváltás után Bukarest a teljes visszaszolgáltatás elvét hirdette meg, a restitúció eredményével minden felekezet elégedetlen.

... Marchut Réka, a budapesti Kisebbségkutató Intézet munkatársa előadásában a bukaresti magyar római katolikus közösség történetét idézte fel, ugyanakkor rámutatott: az ingatlanviszonyok tekintetében a romániai római katolikus egyház számára nem a kommunizmus, hanem a két világháború közötti időszak jelentette a legnagyobb veszteséget. A nemzetállam megteremtését célul kitűző Románia ugyanis már az 1921-es agrárreformmal elkobozta a nagybirtokosnak számító római katolikus egyháztól mezőgazdasági területe és erdővagyona túlnyomó részét.

[Közös egyházi gondok Romániában (02.11) magyarnemzet.hu]

[Ellentmondásos ítéletek is akadályozzák az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását Romániában (02.11) kronikaonline.ro]

[Titkosítás akadályozza az erdélyi egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását (02.11) hirado.hu]

[Több tényező akadályozza az egyházi ingatlanok visszaadását Romániában (02.11) delmagyar.hu]