Az juthat pozícióba állami cégeknél, aki pénz nélküli eredményt ígér

2023. május. 10.
Sebők Miklós a HVG-nek

A katonaság és a tudománypolitika mellett az MVM-nél és a közlekedésben is hullottak a fejek az elmúlt hetekben.

Orbán Viktor elégedett választókat akar, csakhogy eddig volt pénz arra, hogy a nagy állami szervezetek rossz működését osztogatással vagy pár látványos fejlesztéssel palástolják, most viszont nincs se EU-s, se magyar forrás. Így aztán csakis a hatékonyabb működéssel lehet az emberek kedvére tenni, emiatt is lett vezetőségi sorcsere a MÁV–Volánbusz-csoportnál és az MVM-nél is – olvasható az e heti HVG-ben.

A MÁV-nál például nagy problémát jelent, hogy a pályakarbantartásra vagy felújításokra nincs igazán pénz, és kész koncepció sincsen. A vármegyebérlet jól hangzik, de csak viszi a pénzt, mérnök, pályakarbantartó és forgalmista viszont nem lesz tőle több. És ugyan most 34 pozícióba a versenypiacon is bizonyított menedzsereket neveztek ki, a cégcsoport egy régi motorosa ezt annyival intézte el: „Felveszik a pénzt, odaadjuk nekik a millió szakmai anyagot, és el sem olvassák”. Az MVM-nál pedig, ahol gigantikus hitel- és kötvénytartozás halmozódott fel, most épp a vezérigazgató-helyettesek cseréje zajlik.

Sebők Miklós, a TK Politikatudományi Intézetének kutatója azt azért hozzátette mindehhez: így legalább nem lehet elkényelmesedni, minden választás után esedékes lehet a frissítés, hogy megtörjék az érdekcsoportok túlhatalmát. Csak eközben Magyarországon világos cél, hogy az állam szerezzen minél nagyobb befolyást a fontosnak tartott szektorokban, ez viszont az ügyfél kiszolgáltatottságához is vezet – kérdés, hogy ezen a versenypiacról érkező menedzserek tudnak, akarnak-e változtatni.