Attitudes toward immigration in Europe. Szalma Ivett új tanulmánya

Megjelent Szalma Ivett és Marieke Heers kutatása az International Journal of Sociology-ban (Q1), amelynek címe: Attitudes Toward Immigration in Europe. Understanding the Links Between Pronatalism and Voluntary Childlessness.

Sok európai ország folytat pronatalista családpolitikát, mindazonáltal minden országban a teljes termékenységi ráta a helyettesítési szint alatt van, és a gyermek nélküliek aránya nő. Közben a demográfusok és a politikai döntéshozók a bevándorlást a munkaerő növelésének és a közelmúltban a népesség méretének fenntartásának módjaként vitatják meg. Ez a tanulmány hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük az egyének attitűdjét a bevándorlással kapcsolatban, illetve, hogy mely tényezők befolyásolhatják a bevándorlással kapcsolatos attitűdöket. Különösen arra vagyunk kíváncsiak, hogy a tudatos gyermektelenség megítélése miként befolyásolhatja a bevándorlással kapcsolatos attitűdöket. Ehhez a European Social Survey 2018-as adatbázisára támaszkodunk.

Az eredmények azt mutatják, hogy erős összefüggés van a bevándorlók elfogadása és a tudatos gyermekmentességgel kapcsolatos elfogadó attitűdök között egyéni szinten. Országos szinten azt találtuk, hogy azokban az országokban, ahol magasabb a női gyermektelenség aránya, a migrációval kapcsolatos attitűdök elfogadóbbak.